Conceptul de „produse BIO” a apărut la începutul anilor 1900 când fermieri din Germania, Anglia, Australia și Statele Unite au început să formeze asociații pentru a sprijini agricultura organică în detrimentul industrializării agriculturii care începea să folosească numeroase îngrășăminte sintetice de azot și pesticide pentru creșterea producției la Ha.
În ultimii ani conștientizarea problemelor de mediu și a problemelor de sănătate ale animalelor și oamenilor datorate folosirii excesive de pesticide și îngrășăminte sintetice au determinat tot mai mulți agricultori dar și unele guverne să ia măsuri și să susțină agricultura ecologică. Inclusiv Uniunea Europeană a început să sprijine agricultura ecologică prin reforma subvențiilor agricole. Astfel tot mai mulți agricultori au trecut de la agricultura convențională (pe bază de îngrășăminte sintetice și pesticide) la agricultura ecologică sau Biologică bazată pe îngrășăminte naturale și extracte din plante care au proprietăți de tratare a bolilor și repelent a dăunătorilor.
Certificarea produselor BIO se realizează de către organisme acreditate de către MADR, în baza efectuărilor unor analize fizico-chimice ale mai multor probe alese aleator dintr-un lot de produse. Unitățile de procesare certificate bio trebuie să îndeplinească și condiții de igienă specifice, să utilizeze doar anumite soluții de igienizare, compatibile cu cerințele legislației europene. Pe lângă produse alimentare se pot certifica și alte tipuri de produse cum sunt și cosmeticele. Se realizează analize specifice, în laboratoare independente și în urma acestor analize se certifică un produs ca fiind ecologic.
În prezent se utilizează mai mulți termeni care indică certificarea Biologică a produselor și anume BIO, BIOlogic, eco, ecologic, organic. Atenție, termenul de produs natural se poate folosi și în cazul produselor provenite din agricultura convențională deci nu este o garanție că produsul este BIO. Un produs natural fără o certificare de produs ecologic nu se poate considera ecologic. Legislația Uniunii Europene prevede standarde stabilite prin lege. De asemenea s-a stabilit folosirea unei sigle distincte, ușor de recunoscut de către consumatori pentru certificare unui produs că fiind ecologic. Alte informații cu privire la produsele agricole BIO sunt disponibile și pe site-ul MADR www.madr.ro.
Consumul pe termen îndelungat de produse BIO aduce nenumărate beneficii organismului și reduce riscul de apariție a unor boli. Este recomandat consumul produselor BIO în special la copii, ei având o dezvoltare accelerată față de organismul adult și astfel ajută și susține creșterea și dezvoltarea sănătoasă și armonioasă.
Din dorința de a beneficia într-o manieră cât mai accesibilă de beneficiile diferitelor plante din culturile BIO, am ales furnizori de materii prime de încredere, certificați ecologic, în principal din România.
Printre furnizorii noștri de materii prime certificate ecologic se numără Terra Natură Organic S.R.L., Lena Fruct Silvania S.R.L., RNP ROMSILVA DS BIHOR, Aronia elixirul vieții S.R.L.